Mennesker med kjønnsidentitetstematikk

Stensveen ressurssenter er et møtested for alle

Vi tilbyr en rekke tjenester eller et opphold.

 • Et fristed for deg som trenger tid til å prøve ut din identitet
 • Samtale og veiledning
 • Ønske om å treffe andre i lignende livssituasjon
 • Konsultasjon med "trygg lege"
 • Hårfjerning, med permanent reduserende virkning
 • Brystproteser
 • Parykk
 • Velvære- og helsebehandlinger
 • Farge/Stil
 • Make Up
 • Garderobeplanlegging
 • Shoppingassistanse/Kafébesøk

Trenger du hjelp til dette eller annet ta kontakt.
Se også vår prisliste for detaljer.

Andre treffsteder

Bergensområdet
16.10.2008 ble det stiftet lokallag for FTP i Bergen.

Stavern
Hos Kaia på Jaren gård arrangeres det av og til treff.

Kristiansandområdet
Det avholdes treff stort sett hver første fredag i måneden fra klokken 18-23. Påmelding på mobil 414 75 375.

Båstadtreffet
Et must for mange. Et tradisjonsrikt nordisk treff som holdes i Båstad, Syd Sverige, vår, høst og vinter. Vel verdt å prøve. Les mer

 

Ordliste. Samling av ord og uttrykk

Androgyn Av Andro = det mannlige og gyno = det kvinnelige - Person med et kjønnsnøytralt utseende.

Bigender, BG Av bi = dobbel og gender = kjønn og genus /sosialt kjønn - Person som identifiserer seg som både mann og kvinne. Bigender er en kjønnsidentitet.

Crossdresser, CD - Uttrykk for personer som kler seg i det "motsatte" kjønns klær uansett årsak.

Dragking, DK - Kvinne som leker med det mannlige kjønnsuttrykket, på senen eller for å vekke oppmerksomhet. DK er oftest ikke en identitet, men en adferd.

Dragqueen, DQ - Menn som leker med det kvinnelige kjønnsuttrykket, på senen eller for og vekke oppmerksomhet. DQ er oftest ikke en identitet men en adferd.

Genus - Også kalt sosialt- eller kulturellt kjønn, betegner den kjønnsrollen en person inntar i samværet eller det kjønn en person oppfattes som av omgivelsene.

Heteronormen - Den norm som tar utgangspunkt i at alle er og agerer som om de er heteroseksuelle og har det kjønn de ser ut til å ha.

H B T - Homoseksuelle, Biseksuelle og Transpersoner. Homo- og biseksualitet er seksuelle legninger mens trans står for kjønnsuttrykk og kjønnsidentitet.

Intergender, IG Av inter = imellom og gender = kjønn og genus/sosialt kjønn - Person som definerer seg som å befinne seg mellom eller utenfor de tradisjonelle kjønnene eller velger å ikke definere sin kjønnsidentitet i det hele tatt. Intergender er en kjønnsidentitet.

Interseksuell, IS Av inter = imellom og sexus = biologisk kjønn - Person som er født med atypiske kjønnsorgan. Det innebærer at det ved fødselen, utifra biologiske fakta, ikke gikk an å bestemme barnets kjønn. IS er en medisinsk diagnose.

Kjønn Når vi i daglig tale prater om kjønn presiserer vi sjelden hva vi mener. Avhengig av sammenheng kan vi mene enten biologisk, sosialt, mentalt eller juridisk kjønn. Kjønn kan med andre ord betraktes som et samlebegrep.

Biologisk kjønn - betinges av biologiske faktorer som genitalier, kromosomer och kjønnshormoner. D.v.s. om en person er "høne" eller "hane".
Sosialt kjønn også kalt genus eller kulturellt kjønn (kjønnsuttrykk) - betegner det kjønn omgivelsene oppfatter at en person tilhører.
Mentalt kjønn, også kalt kjønnsidentitet - betegner det kjønn en person selv identifiserer seg med. Kjønnsidentiteten er en like viktig del av et menneskes identitet som den seksuelle legningen.
 
Juridiskt kjønn - samfunnets måte å registrere kjønn.

Kjønnsidentitet - er det kjønnet en person selv definerer seg som.

Kjønnsuttrykk - En persons uttrykksmåte for et visst sosialt kjønn, f.eks. klær, kroppsspråk, sminke, frisyre etc.

Kjønnsoverskridere, f.eks. genusoverskridere - Et samlende navn for personer som av samfunnet uppfattes å stride mot etablerte normer for kjønnsuttrykk.

Kjønnskorrigerende behandling - Kirurgisk og/eller hormonell medisinsk behandling som korrigerer en persons kropp slik at den passer personens mentale kjønn.

Queer - Person som på en positiv måte stiller spørsmål ved samfunnets normer og vurderinger angående genus och seksuell legning.

Seksuell legning - Gjelder vilket kjønn en person blir seksuellt opphisset av av d.v.s. om en person er homo-, bi- eller heteroseksuell. Seksuell legning kan ses på bakgrunn av personens biologiske, sosiale eller mentale kjønn.

Transgenderist, TG - Person som mer eller mindre konstant lever i det "motsatte kjønnets" rolle uten å forandre sin kropp på kirurgisk eller hormonell måte. Eller en person som har en identitet som det "motsatte" kjønnet men ikke velger å manifestere denne identitet i sitt utseende eller adferd.

Transpersoner, TP - Et politisk samlebegrep som vanligvis gjelder individer hvor kjønnsidentitet og/eller kjønnsuttrykk helt eller delvis skiller seg fra normen for det kjønn som ble registrert ved fødselen. Hvert individ velger selv om han/hun vill regne seg til gruppen. Blandt de grupper som kan ingå bør nevnes dragqueens, dragkings, interseksuelle, transgenderister og transvestitter. Uttrykket sier ingenting om personenes seksuelle legning.

Transvestitt, TV Av latinsk: "transeo" = over/på andre siden og vestis = klær - En person som mer eller mindre ofte, helt eller delvis kler seg i det "motsatte kjønnets" klær og rolle for å føle seg vel.

 

Gjengitt med tillatelse fra
www.saralund.se

Share on FacebookShare on Twitter