Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Navnefestseremoni for mennesker som opplever kjønnsinkongruens.

I september 2020 gjennomførte Stiftelsen Stensveen – trygg i eget uttrykk sin første navnefestseremoni. (om seremonien, lenke til tekst fra OA)

Stiftelsen Stensveen - trygg i eget uttrykk har sett at det er behov for en feiring av navneendring for personer som endre juridisk navn i forbindelse med endring av kjønnsidentitet. Vi mener en slik form for markering er en viktig del av et stort steg i ett menneskes liv og utvikling. Nå kan vi tilby flere alternative seremonier til dem som ønsker en slik markering.
I samarbeid med Egil Bjørsland laget Marion Arntzen en livssynsåpen seremoni. Egil Bjørsland har i mange år arbeidet med seremonier i Human-Etisk Forbund, både som seremonileder og som instruktør i seremoniarbeid.

Marion og Egil møttes på ett seminar i regi av Human-Etisk Forbund i Oppland hvor Marion var invitert til å snakke om kjønnsmangfold og om det arbeidet stiftelsen gjør for mennesker med kjønnsinkongruens. Stiftelsen Stensveen - trygg i eget uttrykk mottok under seminaret Innlandets Humanistpris 2019 for dette arbeidet.
Under sitt innlegg uttrykte Marion ønske om en seremoni for mennesker som endrer juridisk kjønn og navn.
Denne utfordringen tok Egil Bjørsland umiddelbart og sammen med Marion jobbet de fram en skisse til en slik seremoni gjennom vinteren 2019 – 2020.

Senere spurte Marion diakon Janne Alvilde Arntzen, i Kolbu menighet, om å utarbeide en enkel seremoni for kirken. Hun laget en enkel og fin seremoni som bygger på Bjørslands variant, men hvor hun har lagt den inn i troens ramme med vekt på Guds kjærlighet.

Til seremonien hører det også med ett diplom som signeres under selve seremonien.
Diplomet er laget av Stian Tranung som er illustratør, grafisk designer, scenograf og tegner. Diplomet er prydet med sommerfugler som en markering på et vakkert hamskifte. På diplomet står det et dikt som Egil Bjørsland har skrevet.

Seremonien er en verdig markering av navnebyttet med hovedpersonen i fokus. For mange er navnet synonymt med identitet og egenverd.
Det er viktig at ulike kulturelle innslag er med i seremonien. Dikt, sang og musikk er naturlige elementer og de skal være med å understreke eller forsterke seremonien og gjerne speile hovedpersonen.
I korte trekk kan en kjøreplan for en slik seremoni se slik ut:
- Innmarsj (i overført betydning), og helt avhengig av sted og om hovedpersonen føler seg komfortabel med en slik seremonistart. Denne sekvensen skal alltid ha et musikalsk følge.
- Diktlesing, gjerne av en person som står hovedpersonen nær.
- Musikk, valgfritt innhold og om det skal være med her i seremonien.
- Tale til hovedpersonen. Talen skrives og holdes av den som leder seremonien. Det beste er om talen skrives til og om hovedpersonen.
- Musikk, gjerne instrumental. Det er et seremonigrep som lar talen vare litt lenger.
- Signering av diplomet. Hovedpersonen og seremonileder signerer denne.
- Utmarsj (igjen i overført betydning). For øvrig samme momenter som ved seremonistart.

Prost i Toten prosti, Stein Ovesen, som også er styremedlem i stiftelsen, har laget en kirkelig liturgi med vekt på både Guds og kirkens bekreftelse av navnevalget. Den er noe mere utarbeidet og passer godt i et kirkerom, men den er fleksibel og kan i stor grad tilpasses den enkeltes ønske.
Også i denne seremonien er det rom for sang og musikk og en personlig tale til denne personen som vi feirer navneendring til.

Er du interessert i en navnefestseremoni kan du kontakte oss for nærmere samtale og planlegging.

Her kan du lese om den første navnefestseremonien 9. september 2020.

Navneseremoni i Hoff kirke, Østre Toten 17. juli 2021.

Elin Stillingen, navneseremoni 17. juli 2021

GUDS VELSIGNELSE: For Elin Stillingen var det viktig å få Guds velsignelse på navnendringen. Foto: Nico Sollie / TV 2

Share on FacebookShare on Twitter

Logg inn